logo header en

1GovSearch Logo

Majlis Rumah Terbuka Deepavali 2011 Peringkat Negeri Pulau Pinang

UCAPAN YAB KETUA MENTERI PULAU PINANG DI MAJLIS RUMAH TERBUKA DEEPAVALI TAHUN 2011 ANJURAN KETUA MENTERI DAN AHLI-AHLI MAJLIS MESYUARAT KERAJAAN NEGERI PULAU PINANG PADA 30/10/2011 DI SUNGAI BAKAP

 

TUAN YANG TERUTAMA TUN DATO' SERI UTAMA DR. HAJI ABDUL RAHMAN BIN HAJI ABBAS

YANG DI-PERTUA NEGERI PULAU PINANG

YANG AMAT BERBAHAGIA TOH PUAN DATO' SERI UTAMA HAJAH MAJIMOR BINTI SHARIFF

YANG BERHORMAT DATO' MANSOR BIN OTHMAN

TIMBALAN KETUA MENTERI I

YANG BERHORMAT PROF. DR. P. RAMASAMY

TIMBALAN KETUA MENTERI II

YANG BERHORMAT DATO' HAJI FARIZAN BIN DARUS

SETIAUSAHA KERAJAAN NEGERI PULAU PINANG

YANG BERHORMAT DATO' HAJI MOKHTAR BIN HAJI JAIT

PEGAWAI NEGERI PULAU PINANG

YANG BERHORMAT TUAN KARPAL SINGH

AHLI PARLIMEN BUKIT GELUGOR

YANG BERHORMAT-YANG BERHORMAT AHLI-AHLI MAJLIS MESYUARAT KERAJAAN NEGERI

YANG BERHORMAT-YANG BERHORMAT AHLI-AHLI PARLIMEN NEGERI PULAU PINANG

YANG BERHORMAT-YANG BERHORMAT ADUN-ADUN NEGERI PULAU PINANG

YANG BAHAGIA DATO'-DATO', KETUA-KETUA JABATAN, PARA PENJAWAT AWAM, RAKAN-RAKAN MEDIA, TUAN-TUAN DAN PUAN-PUAN SEKALIAN

Selamat petang dan selamat sejahtera,

Saya berasa amat bangga dan gembira untuk berucap di majlis ini kerana ini adalah kali pertama majlis rasmi Rumah Terbuka Deepavali Peringkat Negeri Pulau Pinang diadakan di kawasan Seberang Perai Selatan.

Saya mengucapkan selamat datang kepada semua para hadirin terutamanya kepada penduduk-penduduk kawasan Seberang Perai Selatan dan saya mengucapkan Selamat menyambut Hari Deepavali.

DEEPAVALI NAL VALTUKAL

Para hadirin sekalian,

Kawasan Seberang Perai terutamanya Seberang Perai Selatan dijangka akan mengalami pembangunan yang pesat sebaik sahaja Jambatan Pulau Pinang Kedua siap dibina. Dengan demikian, kawasan Seberang Perai sudah pastinya akan menjadi hub logistik yang utama di utara Semenanjung Malaysia.

Usaha agresif yang dilaksanakan oleh Kerajaan Pakatan Rakyat melalui PDC dan Invest Penang untuk meningkatkan pelaburan dan mempelbagaikan perusahaan industri di Seberang Perai meyumbang besar kepada pembangunan kawasan ini.

Minat pelabur asing kepada initiatif Projek Taman Sains Fasa 1 di Juru seluas 121.86 hektar adalah amat menggalakan di mana pengeluar papan litar bercetak (printed circuit board) terkemuka dari Jepun, Ibiden Co. Ltd telah pun melabur dan RM 1 billion dan menjalankan operasinya d taman ini.

Dalam satu jangkamasa yang pendek, Kerajaan Pakatan Rakyat berjaya menjadikan Pulau Pinang sebagai salah satu hub utama industri halal melalui initiatif Penang Halal Hub seluas 131 ekar di Bukit Minyak.

Selain itu, Taman Industri Batu Kawan juga sedang menerima pelaburan asing yang amat memberangsangkan. Antaranya, pelaburan dari Negara German Robert Borsch sejumlah RM 2.2 billion bagi kilang pengeluaran panel solar. Boon Siew Honda juga akan melabur RM 200 juta untuk kilang pembuatan barunya di Batu Kawan di mana sekitar seribu pekerja tempatan akan dilantik berjawt di kilang ini.

Dengan pembangunan yang pesat ini, sudah pastinya nilai hartanah dan perumahan akan meningkat di kawasan Seberang Perai.

Akan tetapi, Kerajaan Pakatan Rakyat yang berjiwa rakyat berpegang teguh kepada prinsip perumahan mampu milik yang selesa bagi rakyat Pulau Pinang. Sebagai pemulaan, kami telah mengenalpasti tanah 200 ekar di Batu Kawan untuk projek perumahan mampu milik dengan 7,300 unit rumah di antara harga RM 75,000.00 hingga RM 220,000.

Tender akan dibuka bagi projek ini, dan projek ini akan menjadi benchmark kepada projek-projek pada masa akan datang kerana kriteria-kriteria penting seperti keluasan rumah serta fasiliti-fasiliti yang selesa mestilah dipenuhi oleh pemaju.

Projek perumahan di Batu Kawan oleh Equine Capital Sdn. Bhd. yang telah lama tertangguh telah disiapkan sekarang dengan hasil kerjasama Kerajaan Pakatan Rakyat.

Dalam projek ini, Ahli Parlimen Batu Kawan dan ADUN Perai, YB. Prof. S

Dr. P. Ramasamy telah berjaya mendapatkan persetujuan pemaju untuk memberi prioriti kepada masyarakat India di ladang-ladang estet berhampiran untuk membeli unit rumah kos rendah bernilai RM 42,000.00 di projek ini dimana 330 unit tersebut telah pun siap.

YB. Prof. dengan kerjasama PDC juga berusaha untuk mengwujudkan skim sewa-beli bagi penduduk-penduduk miskin di ladang-ladang tersebut yang tidak berupaya untuk mendapatkan pinjaman bank.

YB. Prof. juga melalui Lembaga Wakaf Hindu Negeri dan dengan kerjasma PDC sedang berusaha untuk mengwujudkan memorial park di perkuburan Hindu di Batu Kawan yang telah wujud beratusan tahun di mana dahulunya pihak-pihak tertentu telah cuba melenyapkan tanah perkuburan ini.

Tuan Yang Terutama Tun, Toh Puan dan para hadirin sekalian,

Kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang sanggup berkongsi dengan rakyat kerana kami adalah Kerajaan yang berjiwa rakyat dan misi utama kami adalah untuk memartabatkan rakyat, mesra perniagaan dan memantapkan kedudukan kewangan.

Prinsip urus tadbir Cekap, Akauntabiliti dan Telus Kerajaan Pakatan Rakyat telah mengurangkan hutang Negeri Pulau Pinang dari RM 630.13 juta pada tahun 2008 ke RM 29.66 juta sekarang. Walaupun Pakatan Rakyat kali pertama membentuk kerajaan negeri, kita telah berjaya mengurangkan hutang sebanyak lebih daripada 95% .

Bukan itu sahaja, yang dahulunya badan-badan kerajaan Negeri seperti MPPP dan MPSP mengalami bajet defisit, kini di bawah Kerajaan Pakatan Rakyat telah memperolehi surplus yang besar setiap tahun. Tahun lalu, Negeri Pulau Pinang telah menjadi juara pelaburan Malaysia dengan jumlah pelaburan sebanyak RM 12.1 billion dan sehingga bulan Julai tahun ini Pulau Pinang masih mendahului dengan pelaburan asing sekitar RM 4.6 billion.

Pada masa pembangunan ekonomi global yang tidak menentu kini, Kerajaan Pakatan Rakyat akan terus merancakkan pertumbuhan dalam pelbagai sektor termasuk sektor pelancongan dan industri halal-hub pada tahun 2012. Kerajaan Pakatan Rakyat akan memberi tumpuan sepenuhnya kepada penambahbaikan infrastruktur di Negeri bukan sahaja untuk menyediakan suasana kondusif bagi pelaburan malahan untuk kemudahan rakyat jelata Pulau Pinang.

Para hadirin sekalian,

Kerajaan Pakatan Rakyat adalah Kerajaan untuk semua kaum di mana tugas-tugas Ketua Menteri, Ahli-Ahli EXCO dan ADUN-ADUN tidaklah diagihkan mengikut bangsa. Pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat tidak kira daripada bangsa mana, akan sentiasa cuba menyelesaikan masalah dan isu yang dihadapi semua rakyat tanpa kira kaum dan agama.

Semasa penduduk-penduduk Kampung Buah Pala yang sebahagian besarnya adalah daripada masyakat India, menghadapi masalah di mana pemaju telah bersedia untuk merobohkan rumah mereka dengan menggunakan notis mahkamah, ramai Ahli EXCO, ADUN, Ahli Parlimen dan saya sendiri telah turun padang untuk menegakkan keadilan untuk mereka.

Saya telah berunding secara lansung dengan pemaju dan penduduk-penduduk. YB. Dato' Mansor dan YB. Abdul Malik juga telah berunding berulang kali dengan pemaju. YB. Tuan Wong Hon Wai, YB. Tuan Danny Law dan YB. Tuan Ng Wei Aik juga telah terlibat dalam isu ini. YB. Tuan Karpal Singh dan YB. Rayer telah sentiasa berada di sisi penduduk-peduduk Kampung Buah Pala. Tidak lupa kepada YB. Prof. Dr. P. Ramasamy telah berdamping secara berani dengan pihak pemaju dan ramai pihak yang tidak bertanggungjawab, walaupun terpaksa menerima kritikan yang keji bagi menghalang perobohan rumah-rumah Buah Pala sehingga pampasan yang sewajarnya dapat dirundingkan bagi penduduk-penduduk ini

Hasilnya pada hari Ahad minggu yang lalu, saya telah menyampaikan kunci-kunci untuk rumah teres dua tingkat yang bernilai lebih daripada RM 500,000.00 sekarang kepada 24 buah keluarga Kampung Buah Pala. Kami telah berjaya mengekalkan penduduk Kampung Buah Pala ini di halaman kampung asal mereka.

Para hadirin sekalian,

Hasrat Kerajaan Pakatan Rakyat adalah pendidikan yang berkualiti untuk semua rakyat Pulau Pinang. Kami mahu kesemua sekolah yang tidak memperolehi bantuan penuh daripada Kerajaan Persekutuan termasuk Sekolah Agama Rakyat, Sekolah Cina, Sekolah Tamil dan juga Sekolah Mubaligh menyediakan kemudahan yang kondusif bagi para pelajar.

Dengan hasrat sedemikianlah, Kerajaan Pakatan Rakyat telah memberi peruntukkan sebanyak RM 1.5 juta pada tahun 2009, dan 1.75 juta untuk tahun 2010 serta 1.75 juta lagi untuk tahun 2011 kepada Sekolah-Sekolah Tamil.

Kami telah pun memberi tanah kepada empat buah sekolah Tamil iaitu Sekolah Tamil Azad, Valdor, Batu Kawan dan baru-baru ini Kerajaan Negeri telah memperuntukan tanah seluas 2.2 ekar kepada Sekolah Subramaniya Barathee. Bila yang dahulunya, pelajar-pelajar Sekolah Tamil Azad belajar di bangunan sekolah yang terletak bersebelahan tempat hiburan orang dewasa, kini pada tahun 2011 sedang belajar di bangunan baru kondusif yang terletak bersebelahan dengan Kuil Sri Thandayuthabani, Waterfall hasil tanah yang diperuntukkan oleh Kerajaan Pakatan Rakyat.

Akhir sekali, saya mengucapkan terima kasih kepada YB. Prof. Dr. P. Ramasamy kerana mengetuai Jawatankuasa Penganjur majlis ini dan juga kepada semua pihak yang terlibat dalam menjayakan majlis ini.

Sekali lagi saya mengucapkan Selamat Menyambut Deepavali, semoga perayaan ini disambut dengan hati yang murni, muhibah dan gembira.

Sekian, terima kasih.

DEEPAVALI NAL VALTHUKAL. NANDRI.


Announcement

TAWARAN "TENDER PERKHIDMATAN…

Baca lagi

Sambutan Hari Inovasi…

Pengesahan Kehadiran https://www.penang.gov.my/eINOVASI

Baca lagi

SENARAI NAMA PEMINJAM…

Klik Untuk Muat Turun << SENARAI NAMA PEMINJAM TEGAR OKTOBER...

Baca lagi

TAWARAN PENGECUALIAN FAEDAH…

Mulai dari 1 Oktober 2016 hingga 31 Disember 2016, Kerajaan...

Baca lagi

QUOTATION FOR "…

PENANG STATE SECRETARIAT PSUKPP / SEBUTHARGA / 64 / 2016 QUOTATION FOR ...

Baca lagi

PERUMAHAN PENJAWAT AWAM…

Program PPA1M merupakan satu inisiatif Kerajaan bagi membantu penjawat awam...

Baca lagi

ENAKMEN KEBEBASAN MAKLUMAT…

ENAKMEN KEBEBASAN MAKLUMAT PULAU PINANG 2010 (FOI)  [ENAKMEN 16]   Kerajaan Negeri...

Baca lagi
  • sisa pengasingan
  • Having a 'Car-Free Day' every weekend at Jalan Padang Kota Lama.

POLL