logo header en

1GovSearch Logo

Majlis Penghargaan RM1000 Daerah SPU

YAB LIM GUAN ENG SEMPENA MAJLIS PENYAMPAIAN WANG SUMBANGAN RM1,000 KEPADA WARIS WARGA EMAS YANG MENINGGAL DUNIA PADA 2 JULY 2011 DI DEWAN BESAR SUNGAI DUA, SPU

Y.B. Tuan Lim Hock Seng

ADUN Bagan Jermal

Y.B.Tuan Tanasekharen a/l Autherapady

ADUN Bagan Dalam

Haji Abdul Rashid bin Ibrahim

Ketua Penolong Pegawai Daerah (Tanah)

Encik Rosidi bin Hussain

Pegawai Penyelaras KADUN Penaga

Encik Asrol Sani bin Abdul Razak

Pegawai Penyelaras KADUN Bertam

Encik Adnan bin Abdul Rahman

Pegawai Penyelaras KADUN Pinang Tunggal

Encik Arshad bin Md Salleh

Pegawai Penyelaras KADUN Permatang Berangan

Encik Md. Fahmi bin Abd. Wahab

Pegawai Penyelaras KADUN Sungai Dua

Encik Solihin bin Haji Mohamad

Pegawai Penyelaras KADUN Telok Air Tawar

Semua Pengerusi JKKK Seberang Perai Utara

Yang Berhormat/Yang Berbahagia Dato’-Dato’/Tuan-puan dan rakan-rakan media yang dihormati sekalian.

Selamat pagi dan salam sejahtera.

Terlebih dahulu bersyukur kita kepada tuhan kerana telah memberikan kita kesihatan dan kekuatan untuk bertemu di dalam majlis yang penuh bermakna ini iaitu Majlis Penghargaan Warga Emas sempena pemberian sumbangan wang ehsan RM1,000 kepada waris warga emas yang telah meninggal dunia.

Setinggi-tinggi penghargaan dan ucapan terima kasih kepada Pengerusi Jawatankuasa MMK Kebajikan, Kesihatan, Alam Sekitar dan Masyarakat Penyayang, YB Phee Booh Poh dan jentera pegawai-pegawai kerajaan yang bertungkus lumus dalam menjayakan program ini.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan sekalian,

Program Penghargaan Warga Emas telah mula diperkenalkan pada bermula tahun 2010. Melalui program ini, jasa dan bakti golongan yang bergelar warga emas sedikit sebanyak dapat dibalas dan dihargai. Sumbangan penghargaan sebanyak RM100 secara tahunan telah diperuntukkan oleh Kerajaan Negeri kepada semua warga emas yang berdaftar di dalam program ini. Pemberian sumbangan RM1000 ini pula diberikan kepada waris- waris warga emas sekiranya warga emas tersebut telah meninggal dunia sebagai langkah bagi meringankan bebanan yang ditanggung waris akibat daripada kehilangan orang tersayang.

Dikesempatan ini, saya juga ingin mengucapkan takziah kepada semua waris-waris di sini yang baru kehilangan seorang ahli keluarga tersayang. Setiap bebanan serta kesedihan yang ditanggung atas kehilangan tersebut sememangnya tidak dapat diungkap. Namun begitu, Kerajaan Negeri Pulau Pinang berharap sumbangan kewangan sebanyak RM1,000 ini sedikit sebanyak dapat meringankan bebanan yang ditanggung.

Untuk makluman hadirin sekalian, majlis penyampaian sumbangan RM1,000 hari ini melibatkan pemberian kepada 386 waris bagi keseluruhan kawasan Daerah Seberang Perai Utara (SPU). Kerajaan Negeri telah menyampaikan sumbangan RM1000 bagi 503 waris kepada kawasan Daerah Timur Laut (DTL) pada 18 Jun, bagi 3 lain daerah iaitu di Daerah Barat Daya (DBD), Seberang Perai Tengah (SPT) dan Seberang Perai Selatan (SPS) akan diadakan mengikut jadual yang telah ditetapkan.

Sehubungan dengan itu, saya juga ingin memaklumkan kepada semua bahawa berdasarkan rekod sistem i-sejahtera Program Penghargaan Warga Emas yang dibangunkan oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang, sehingga 31 Mei 2011, seramai 114,665 warga emas telah berdaftar di dalam Program Penghargaan Warga Emas dan jumlah ini semakin meningkat dari masa ke semasa sekaligus mencerminkan sokongan jitu rakyat Pulau Pinang kepada program-program anjuran Kerajaan Negeri.

Tuan-tuan dan Puan-puan sekalian,

Sumbangan yang disampaikan ini sebagai salah satu keprihatinan Kerajaan Negeri dalam menghargai dan menjaga kebajikan rakyatnya. Atas dasar keprihatinan ini, Kerajaan Negeri telah mewujudkan program-program yang bersifat kemasyarakatan seperti Program Penghargaan Warga Emas dan bagi meneruskan dan memperluaskan lagi pelaksanaan program-program bersifat kemasyarakatan ini, Kerajaan Negeri Pulau Pinang juga telah memperkenalkan beberapa program-program baru antaranya Program Bantuan Ibu Tunggal dan Program Bantuan Orang Kurang Upaya (OKU).

Saya yakin bahawa selagi Kerajaan Negeri terus berpegang kepada prinsip perbelanjaan berhemah dan berjimat cermat dalam menguruskan wang awam serta melaksanakan urus tadbir cemerlang berdasarkan CAT (Cakap, Akauntabiliti & telus), lebih banyak lagi inisiatif program-program kebajikan dan bantuan baru dapat disasarkan bagi memastikan kebajikan rakyat dijaga sepenuhnya agar tidak terpinggir dari arus pembangunan negeri ini.

Sekian, saya sudahi ucapan saya dengan ucapan selamat sejahtera kepada semua hadirin dan hadirat.

Terima Kasih.

TEKS UCAPAN KETUA MENTERI PULAU PINANG,

 

Announcement

TAWARAN "TENDER PERKHIDMATAN…

Baca lagi

Sambutan Hari Inovasi…

Pengesahan Kehadiran https://www.penang.gov.my/eINOVASI

Baca lagi

SENARAI NAMA PEMINJAM…

Klik Untuk Muat Turun << SENARAI NAMA PEMINJAM TEGAR OKTOBER...

Baca lagi

TAWARAN PENGECUALIAN FAEDAH…

Mulai dari 1 Oktober 2016 hingga 31 Disember 2016, Kerajaan...

Baca lagi

QUOTATION FOR "…

PENANG STATE SECRETARIAT PSUKPP / SEBUTHARGA / 64 / 2016 QUOTATION FOR ...

Baca lagi

PERUMAHAN PENJAWAT AWAM…

Program PPA1M merupakan satu inisiatif Kerajaan bagi membantu penjawat awam...

Baca lagi

ENAKMEN KEBEBASAN MAKLUMAT…

ENAKMEN KEBEBASAN MAKLUMAT PULAU PINANG 2010 (FOI)  [ENAKMEN 16]   Kerajaan Negeri...

Baca lagi
  • sisa pengasingan
  • Having a 'Car-Free Day' every weekend at Jalan Padang Kota Lama.

POLL