logo header en

1GovSearch Logo

UCAPAN PERASMIAN MAJLIS PENGHARGAAN WARGA EMAS NEGERI PULAU PINANG PERINGKAT PERDANA

UCAPAN PERASMIAN MAJLIS
PENGHARGAAN WARGA EMAS NEGERI PULAU PINANG
PERINGKAT PERDANA
OLEH Y.A.B. KETUA MENTERI
20 MAC 2010 (SABTU)
DEWAN SERBAGUNA, TAPAK EKSPO SEBERANG JAYA

Y.B. Tan Sri Koh Tsu Koon
Menteri di Jabatan Perdana Menteri

Y.B. Dato Zainal Rahim bin Seman
Setiausaha Kerajaan Negeri Pulau Pinang

Y.B. Dato Farizan Bin Darus
Pegawai Kewangan Negeri

Y.B. Ahli-ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri

Y.Bhg Dato Abu Kassim bin Mohamad
Pengerusi Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia

Y.B. Ahli-ahli Dewan Undangan Negeri

Y.B. Ahli-ahli Parlimen

Y.Bhg. Dato-dato/Datin-datin

Ketua-ketua Jabatan
Serta tuan-tuan dan puan-puan yang dihormati sekalian.

Selamat petang dan salam sejahtera.

Setinggi-tinggi kesyukuran kerana kita semua dapat berkumpul dan berada di sini dalam keadaan aman, tenteram dan harmoni sebagai rakyat Pulau Pinang. Terlebih dahulu sekalung penghargaan diucapkan kepada semua yang sudi hadir ke Majlis Program Penghargaan Warga Emas ini. Yang paling penting adalah kehadiran dan kesungguhan mereka yang diraikan, kerana kesanggupan untuk meluangkan masa dan bersama-sama dengan kita dari dahulu hingga sekarang.

Kerajaan Negeri pada hari ini mempunyai matlamat yang tinggi iaitu untuk menjadikan negeri ini adalah negeri yang bertaraf antarabangsa. Walaubagaimanapun, dalam kita memandang jauh kehadapan, penekanan tetap di berikan kepada kebajikan dan keperluan rakyat. Keutamaan rakyat tanpa mengira bangsa dan agama setiap lapisan masyarakat sentiasa diletakkan dihadapan. Kerajaan berjiwa rakyat ini boleh disempurnakan menerusi prinsip 3P- Perkasakan , Perkuasakan dan Perkayakan rakyat.

-Perkasakan rakyat dengan kepakaran, ilmu pengetahuan dan pendidikan serta menyediakan peluang yang saksama kepada semua lapisan masyarakat demi mewujudkan kemakmuran rakyat.

-Perkuasakan rakyat dengan hak-hak asasi, kebebasan dan kebertanggungjawaban supaya semua dapat peluang yang saksama dan berjaya atas usaha sendiri.

-Perkayakan rakyat dengan perkongsian kekayaan dan hasil ekonomi bagi mencapai keadilan sosio-ekonomi.

Para Hadirin Sekalian,

Kerajaan Negeri telah dan akan melaksanakan pelbagai usaha kepada rakyat untuk bersama-sama menikmati kemakmuran yang kita sedia ada. Justeru itu, Program Penghargaan Warga Emas ini dijadikan sebagai salah satu agenda utama Kerajaan Negeri pada hari ini.

Sehingga sekarang, saya amat berbangga dan berbesar hati dengan jumlah pendaftaran program ini, iaitu seramai 82,983. Jumlah ini meliputi 53% di bahagian Pulau dan 47% lagi di bahagian seberang perai ini. Jadi pada hari yang berbahagia ini, seharusnya satu penghargaan yang tinggi perlu diletakkan kepada golongan terpilih ini di atas pengorbanan, kemahiran, kepakaran dan pengalaman yang telah mereka curahkan.

Hari ini sungguh bersejarah kerana buat kali pertama warga emas boleh memperolehi sumbangan wang. Itu mungkin sebab mengapa kerajaan negeri dikritik betapa keras oleh parti lawan sehingga menabur fitnah bahawa warga emas yang mendaftar adalah usaha untuk menambah ahli-ahli DAP. Kritikan ini hanya menunjukkan mereka takut program ini dan cuba melakukan sabotaj. Kita tetap akan teruskan program ini kerana kita berani kerana benar! Oleh itu mereka yang terpengaruh oleh dakyah ini dan sebanyak 20,000 orang yang belum mendaftar masih boleh mendaftar dengan pihak kerajaan negeri.

Penyampaian sebanyak RM100 ini adalah jumlah yang amat kecil, tetapi bermakna besar kerana ia adalah suatu hadiah penghargaan kepada sumbangan dan pengorbanan warga emas. Sehubungan dengan itu ia juga memandang kepada besarnya hati para peserta sekalian untuk turut serta dalam program Kerajaan Negeri. Gambaran ini menunjukkan bahawa sokongan padu rakyat yang tidak berbelah bagi dan mengharapkan kerjasama yang baik untuk pucuk pimpinan terus membela nasib rakyat negeri ini.

Para Hadiri Sekalian,

Tahniah juga diucapkan kepada barisan jentera ADUN-ADUN, Ahli Parlimen, Senator, Ahli Majlis MPSP, JKKK dan Jabatan Kebajikan dan Masyarakat yang telah bersungguh-sungguh dan tidak berbelah bahagi dalam menjayakan Program Penghargaan Warga Emas ini. Tanpa komitmen daripada semua pihak adalah mustahil untuk kita menjayakan sesuatu hasrat murni seperti ini. Seterusnya, Kerajaan Negeri juga berhasrat untuk sentiasa dan terus berusaha menjaga kebajikan rakyat baik dari segi sosio-ekonomi mahupun dalam aspek perpaduan dan harmoni masyarakat majmuk agar Pulau Pinang terus maju bersama rakyat. Ingatlah kerajaan PR akan teruskan tanggungjawab kerajaan berjiwa rakyat dan urustadbir baik. Kerajaan baik adalah yang dengar suara rakyat, buat kerja rakyat dan berikan harapan baru kepada rakyat. Inilah harapan baru kepada warga emas , sungguhpun berusia kerajaan PR tetap tidak akan lupakan anda.
Sebelum mengakhiri ucapan, ditujukan khas kepada semua yang diraikan dengan serangkap pantun:


Usia Emas pujaan hati,
Tak lekang dek panas mahupun hujan,
Jasa dan budi di serata bumi,
Sanjungan rakyat berzaman-zaman.


Sekian, terima kasih.

Announcement

TAWARAN "TENDER PERKHIDMATAN…

Baca lagi

Sambutan Hari Inovasi…

Pengesahan Kehadiran https://www.penang.gov.my/eINOVASI

Baca lagi

SENARAI NAMA PEMINJAM…

Klik Untuk Muat Turun << SENARAI NAMA PEMINJAM TEGAR OKTOBER...

Baca lagi

TAWARAN PENGECUALIAN FAEDAH…

Mulai dari 1 Oktober 2016 hingga 31 Disember 2016, Kerajaan...

Baca lagi

QUOTATION FOR "…

PENANG STATE SECRETARIAT PSUKPP / SEBUTHARGA / 64 / 2016 QUOTATION FOR ...

Baca lagi

PERUMAHAN PENJAWAT AWAM…

Program PPA1M merupakan satu inisiatif Kerajaan bagi membantu penjawat awam...

Baca lagi

ENAKMEN KEBEBASAN MAKLUMAT…

ENAKMEN KEBEBASAN MAKLUMAT PULAU PINANG 2010 (FOI)  [ENAKMEN 16]   Kerajaan Negeri...

Baca lagi
  • sisa pengasingan
  • Having a 'Car-Free Day' every weekend at Jalan Padang Kota Lama.

POLL