logo header en

1GovSearch Logo

Majlis Penyerahan Kunci Projek Perumahan Halaman Kenanga

TEKS UCAPAN YAB TUAN LIM GUAN ENG, KETUA MENTERI PULAU PINANG

SEMPENA MAJLIS PENYERAHAN KUNCI

PROJEK PERUMAHAN KOS RENDAH DAN KOS SEDERHANA RENDAH PDC

4 MAC, 2012 DI DEWAN KOMUNITI, HALAMAN KENANGA, SUNGAI DUA,PULAU PINANG

 

Salam Sejahtera dan Selamat Pagi

Terlebih dahulu, saya ingin mengucapkan tahniah kepada Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang (PDC) dan PDC Properties kerana telah berjaya membangunkan projek perumahan sosial ini iaitu Projek Perumahan Halaman Kenanga.

Di kesempatan ini juga, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua pembeli kerana memberi sepenuh kepercayaan kepada PDC dan PDC Properties dan sudi hadir ke majlis pada pagi ini untuk bersama-sama menyaksikan penyerahan kunci Projek Halaman Kenanga.

Seperti yang diketahui umum, Projek Halaman Kenanga adalah salah satu daripada beberapa projek perumahan sosial yang dibangunkan oleh PDC dan PDC Properties. PDC dan anak syarikatnya PDC Properties berperanan sebagai agensi Kerajaan Negeri yang bertanggungjawab menyediakan rumah mampu milik kepada rakyat terutamanya golongan yang berpendapatan rendah yang tidak mampu memiliki rumah kediaman yang sesuai dari pasaran terbuka. Melalui projek ini juga, sebanyak 23 keluarga yang terjejas akibat dari projek pembangunan yang lain di Pulau Pinang telah dapat memiliki rumah.

Projek Halaman Kenanga mempunyai 510 unit kos sederhana rendah dan 204 unit kos rendah dan 6 unit kedai. Jumlah kos keseluruhan untuk projek ini ialah sebanyak RM80 juta.

Untuk pengetahuan semua, projek ini telah dilancarkan pada bulan Julai 2010, menawarkan harga jualan RM42,000 untuk unit kos rendah dengan keluasan 680 kaki persegi dan RM72,500 untuk unit kos sederhana rendah dengan keluasan 700 kaki persegi. Sehingga kini, semua unit-unit tersebut telah dijual kecuali 42 unit pangsapuri kos rendah dan 15 unit kos sederhana rendah yang menunggu agihan dari Bahagian Perumahan Negeri.

Terletak di atas tanah berukuran 4.31 ekar, projek ini berada di lokasi utama Taman Lip Sin dan dikelilingi kawasan-kawasan perumahan yang sedia ada. Apa yang menguntungkan para pembeli adalah kedudukan projek ini yang berhampiran dengan pelbagai kemudahan penting seperti Universiti Sains Malaysia, sekolah-sekolah, pasar awam, astaka, restoran dan kedai-kedai. Tambahan pula, pengangkutan awam mudah diperolehi. Kemudahan-kemudahan di atas sememangnya menjadikan Halaman Kenanga sebagai salah satu lokasi kediaman yang diimpikan. Selain daripada itu, saya juga berasa amat gembira kerana penyerahan kunci kepada para pembeli adalah tiga bulan lebih awal dari jadual yang ditetapkan.

Dalam usaha menjadikan Halaman Kenanga sebagai model projek kos rendah dan kos sederhana rendah yang berbeza, pelbagai ciri tambah nilai (value added) telah dimasukkan untuk mempertingkatkan lagi suasana kehidupan di samping mewujudkan kawasan lapang untuk interaksi komuniti.

Untuk tujuan tersebut, setiap unit direkabentuk sebagai pangsapuri 3 bilik tidur dan 2 bilik air dengan keluasan 680 kaki persegi untuk pangsapuri kos rendah (iaitu melebihi 30 kaki persegi dari keperluan minima sebanyak 650 kaki persegi) dan 700 kaki persegi bagi pangsapuri kos sederhana rendah. Pangsapuri kos rendah dan kos sederhana rendah ini turut dilengkapi dengan tambahan kemasan jubin tanpa mengenakan sebarang kos kepada para pembeli.

Kemudahan parkir berbumbung kereta dan motosikal yang mencukupi turut disediakan dan melebihi keperluan yang ditetapkan oleh pihak berkuasa. Pihak pemaju juga menyediakan 724 tapak parkir kenderaan yang terletak di kawasan tanah dan di kedua-dua blok bertingkat parkir kenderaan yang mempunyai lif menghubungkan blok-blok pangsapuri.

Rakaman kamera litar turut disediakan bagi memastikan keselamatan bagi kedua-dua blok bertingkat parkir kenderaan.

Bagi mempertingkatkan lagi langkah-langkah keselamatan, pagar berpalang disediakan di pintu masuk dan keluar kediaman berpagar ini. Hanya pemilik kenderaan yang mempunyai kad akses dibenarkan masuk ke kediaman ini.

Untuk tujuan rekreasi dan integrasi sosial, dua taman permainan berlanskap disediakan, satu di bahagian tingkat bawah sementara selebihnya terletak di tingkat teratas (roof top) parkir kenderaan di Blok C. Selain daripada itu, sebanyak lapan dewan komuniti dengan jumlah keluasan 58,000 kaki persegi telah disediakan untuk keperluan penghuni. Ianya menjadi harapan saya agar para penghuni akan menggunakan sepenuhnya ruang komuniti tersebut untuk menganjurkan pelbagai acara dan aktiviti bagi menggalakkan semangat kejiranan. Saya merayu kepada semua pemilik agar memainkan peranan mereka untuk membayar bayaran perkhidmatan (service charge) dan mengambil inisiatif dengan menjaga sepenuh hati kemudahan-kemudahan yang disediakan dalam usaha menambahbaikan taraf kehidupan dan menambah nilai modal hartanah mereka.

Projek yang menelan belanja jutaan ringgit ini merupakan subsidi yang ditanggung oleh PDC Properties dan subsidi untuk setiap unit kos rendah adalah RM66,000 dan RM38,000 untuk unit kos sederhana rendah.

Saya ingin menegaskan sekali lagi bahawa sejak Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat Pulau Pinang mengambil alih tampuk pemerintahan negeri ini pada Mac 2008, kita telah meluluskan pembinaan rumah kos rendah dan kos sederhana rendah sebanyak 11, 596 unit. Rumah-rumah berkenaan berharga di antara RM42,000 untuk kos rendah dan RM72,500 sederhana rendah. Tuduhan pihak- pihak tertentu yang menuduh Kerajaan Negeri langsung tidak membina rumah mampu milik kepada rakyat merupakan tuduhan liar dan patut dihentikan dengan segera.

Selaras dengan visi Kerajaan Negeri Pulau Pinang untuk menyediakan rumah kediaman mampu milik, PDC dan PDC Properties akan terus berperanan mengenalpasti lokasi-lokasi bersesuaian untuk membangunkan lebih banyak skim perumahan mampu milik di Pulau dan Seberang Perai.

Itulah sebabnya hasil RM500 juta diperuntukkan untuk mendirikan Tabung Rumah Mampu Milik di Pulau Pinang dan Seberang Perai untuk membekalkan rumah mampu milik yang berkualiti. Jumlah RM500 juta adalah jumlah pembinaan rumah mampu milik yang paling besar pernah diperuntukan oleh Kerajaan Negeri dalam sejarah Malaysia.

Untuk menjalankan projek sosial, PDC mestilah dapat menjanakan sumber kewangan. Sistem pengurusan kewangan yang dipakai oleh, boleh disebutkan sebagai sistem ”wang gandakan wang”. Sistem ini menekankan 4 aspek utama iaitu yang pertama wang kumpul wang. Melalui inisiatif kerjasama antara pihak awam dan swasta (Public Private Partnership), Kerajaan Negeri dalam menjalankan projek pembangunan. Kedua ialah wang untungkan wang. Melalui amalan sistem tender terbuka, Kerajaan Negeri berjaya mengurangkan kos pembiayaan, memilih kontraktor bermutu tinggi sekaligus merangsang pembangunan negeri ini. Ketiga ialah wang hasilkan wang menerusi pendekatan kreatif dan inovatif. Cara baru boleh menghasilkan pulangan yang lebih tinggi. Dan yang terakhir ialah wang jimatkan wang. Sekiranya kita tidak makan wang, sudah tentu wang akan sentiasa ada.

Dengan ini, saya mengucapkan selamat mendiami rumah baru anda bersama keluarga dan saya berharap semua penghuni akan bekerjasama sebagai sebuah komuniti yang disegani dan berusaha menjadikan Halaman Kenanga sebagai satu lokasi kediaman yang membanggakan walaupun ianya adalah suatu projek perumahan mampu milik.

Sekian, terima kasih.


Announcement

Penutupan Sementara Perkhidmatan…

Penutupan Sementara Perkhidmatan ICT Kerajaan Negeri Adalah dimaklumkan bahawa semua perkhidmatan...

Baca lagi

TAWARAN "TENDER PERKHIDMATAN…

Baca lagi

Sambutan Hari Inovasi…

Pengesahan Kehadiran https://www.penang.gov.my/eINOVASI

Baca lagi

SENARAI NAMA PEMINJAM…

Klik Untuk Muat Turun << SENARAI NAMA PEMINJAM TEGAR OKTOBER...

Baca lagi

TAWARAN PENGECUALIAN FAEDAH…

Mulai dari 1 Oktober 2016 hingga 31 Disember 2016, Kerajaan...

Baca lagi

QUOTATION FOR "…

PENANG STATE SECRETARIAT PSUKPP / SEBUTHARGA / 64 / 2016 QUOTATION FOR ...

Baca lagi

PERUMAHAN PENJAWAT AWAM…

Program PPA1M merupakan satu inisiatif Kerajaan bagi membantu penjawat awam...

Baca lagi
  • sisa pengasingan
  • Having a 'Car-Free Day' every weekend at Jalan Padang Kota Lama.

POLL